Energie zuinig verwarmen
Verwarmen met een Airco
Het lijkt zo vanzelfsprekend en gewoon: Als het in de zomer warm is dan zet je de Airco aan, en als het in de winter koud is dan zet je de Centrale Verwarming aan. Maar is dit wel zo vanzelfsprekend als het lijkt? Of zijn er goedkopere en slimmere manieren om uw huis in de winter te verwarmen?
Goedkopere manier van Verwarmen
Zoals gezegd gebruiken veel mensen zomers een airconditioning of split unit airco om hun huis of kantoor van een aangename temperatuur te voorzien. Je zet de airconditioning aan en de compressor (warmtepomp) zorgt ervoor dat de warme lucht van binnen naar buiten wordt verplaatst waardoor het aangenaam koel in huis wordt. Een energiezuinig proces dus. Wat echter niet veel mensen weten is dat een Airconditioner dit energie zuinige proces in de winter ook andersom kan. De meeste Airconditioners van tegenwoordig zijn namelijk standaard uitgevoerd met een warmtepomp en kunnen een ruimte daarmee naast koelen ook uitstekend verwarmen door het proces om te draaien.
Inderdaad, ook als het buiten vriest kan een Airco de warme buitenlucht naar binnen verplaatsen. Bij het verwarmen wordt geen warmte geproduceerd; er is enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen. Aangezien de warmte, in plaats van op te wekken, verplaatst wordt, is dit een zeer energie-efficiënte wijze van verwarmen. De airco hoeft hierbij dus geen gebruik te maken van verwarmingsketels, warmtespiralen of andere energie slurpers. Hierdoor verwarmt u uw huis dus voordelig met een Airco.
Al onze modellen zijn geschikt om zowel te koelen als verwarmen bekijk ze in onze webshop
Hoe werkt verwarmen met een airco?
Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitenunit. In de winter zorgt de buitenunit ervoor dat de warmte van de buitenlucht aangetrokken wordt. Dit wordt vervolgens naar de binnenunit vervoerd die er vervolgens voor zorgt dat de warme lucht verspreidt wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij buitentemperaturen tot -15ºC. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen. In dit proces worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt het een milieuvriendelijk apparaat.
Subsidie bij aankoop van een Airconditioning.
Het wordt vaak gezegd dat een Airco duur is in gebruik, het tegendeel is waar. Een Airconditioning is juist helemaal geen energieverslinder. Ook niet als u uw Multi split of Split Unit Airconditioning in de winter gebruikt als verwarming. Door de werking van een Airco (het verplaatsen van warmte) is het een energiezuinig apparaat met een hoog rendement. Zo hoog zelfs dat er een subsidie regeling op van toepassing is (alleen op een warmtepomp welke volgens RVO in aanmerking komt) Deze subsidie is er voor de Zakelijke markt Op die manier kunt u uw binnenruimte(s) aangenaam verwarmen met een airco en bespaart u ook nog eens geld. De subsidie ( EIA) is aan voorwaarden verbonden ( zoals: minimaal 2500,- uitgave SCOP dient minimaal 4,0 te zijn)
Gemiddeld stroomverbruik Airco
- 2.5kw 500watt
- 3.5kw 600watt
- 5. kw 800watt
- 6. kw 900watt
- 7 kw 1000watt
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement). Vergelijk airco’s wel op een hoge COP of SCOP waarde. Tegenwoordig halen airco’s gemakkelijk een COP waarde van 4 of hoger. Hoe hoger die waarde hoe minder energie het verwarmen / koelen kost, dus goedkoper de airco / verwarming in het gebruik is. Alleen in hartje winter als de temperatuur onder -15 ⁰C zakt is de hr cv ketel zuiniger. De meeste single split airconditioning systemen welke wij in het assortiment hebben zijn uitgerust met energielabel A++ en een SCOP van 4,0 of hoger. Stroom verbruik Het fabel dat airco een dure stroom verbruiker is met recht een fabel, een airco van 3,5 kw koel of verwarming vermogen neemt maximaal ongeveer 1300 watt stroom per uur dit maximale opgenomen vermogen zal de airco bijna nooit gebruiken omdat de airco voorzien is van warmtepomp techniek. De warmtepomp zal naar gelang er warmte of koel vraag is zijn compressor stapsgewijs aansturen en zo laag mogelijk in toeren draaien. Hierdoor wordt het stroomverbruik drastisch ingeperkt Ter vergelijking; een Senseo koffie machine of stofzuiger gebruiken tegenwoordig al snel 2000 watt en een elektrisch verwarming element van 3,5 kw neemt ook daadwerkelijk 3500 watt aan stroom af. Indien u beschikt over een woning met PV zonnepanelen dan zijn de besparingen echter heel groot. Wilt u dus in de winter een warm huis en het aangenaam warm hebben?Dan is het verwarmen met een Airco een goede oplossing. Ook voor in uw boot, caravan, zolder, schuur, chalet, werkplaats, aanbouw, serre of welke binnenruimte dan ook. mocht u nog vragen hebben neem dan even contact met ons op.
Kosten airco als verwarming
Hoeveel u uiteindelijk betaalt voor de airco hangt af van de keuzes die u maakt bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kopen. Deze is misschien in de aanschaf iets duurder, maar uiteindelijk bespaart u hiermee het meest op de energiekosten.
De voordelen:
- Milieuvriendelijk
- Snelle werking
- Eenvoudig te plaatsen
- Relatief Kleine inverstering
- Ideaal als u al zonnepanelen heeft of gaat aanschaffen, daarmee kunt u verwarmen en koelen met een energie verbruik van 0.
De nadelen:
- Lager rendement bij lage buiten temperaturen
- Koppelen of samenwerken met bestaande verwarmingstoestellen (cv) is niet mogelijk.
Wilt u uw huis duurzaam verwarmen? Dan is een airco, oftewel een lucht-lucht warmtepomp, een goede optie. Het werkt namelijk op een milieuvriendelijke manier door warmte aan de lucht te onttrekken. Zo bent u voorbereid op de toekomst en draagt u uw steentje bij aan een energiezuinige wereld. Daarnaast kunt u ook besparen op de energiekosten als u kiest voor een energiezuinige installatie, want de nieuwste technologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing.
Het huis verwarmen met een airco.